Poljoprivreda

Tijekom proteklog četverogodišnjeg razdoblja uveli smo sustav dodjele potpora poljoprivrednicima na području grada Metkovića. Svrha dodjele potpora je bila olakšanje poljoprivrednicima prilikom nabavke materijala za izgradnju staklenika/plastenika, prilikom ekološkog sustava poljoprivredne proizvodnje te prilikom nabavke malih strojeva, opreme i alata za poljoprivrednu proizvodnju.

Pčelarima smo financirali nabavku proteinskih pogačica, a stočarima nabavu stočne hrane i veterinarske usluge. Za tu namjenu u ovom mandatu izdvojeno je ukupno 1.794.377,98 kn. Također, svake godine smo pravodobno nasipali i

uređivali poljske puteve te je za tu namjenu izdvojeno 771.886,00 kn. U idućem razdoblju nastavljamo s pružanjem još snažnije potpore našim poljoprivrednicima te s uređivanjem poljskim puteva koje u konačnici planiramo i asfaltirati.

Aktivno smo radili i po pitanju povrata zemljišta bivšim vlasnicima za predjelu Koševo i Vrbovci. Do kraja 2021. godine planiramo dovršiti postupak povrata te nakon više od 20 godine riješiti ovaj veliki izazov. Riješeni imovinsko-pravni odnosi preduvjet su apliciranja na EU fondove, a na ovaj način poljoprivrednicima na tom području otvorit ćemo i tu mogućnost.

U suradnji s Hrvatskim vodama aktivno ćemo se baviti problematikom sustava za navodnjavanje predjela Koševo i Vrbovci te ćemo kvalitetno raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem, sukladno Programu raspolaganja.

Nakon temeljite analize, u suradnji s poljoprivrednim proizvođačima i agronomskom strukom aktivno ćemo raditi na izradi Strategije razvoja poljoprivrede na području grada Metkovića.

logo.2.png